Šareni svijet

ŠUME, ŠUME, VELIKO VAM HVALA: Zalutali dron otkrio zastrašujući problem na granici Rumunije sa Srbijom (VIDEO)!

Neimenovana osoba slučajno je snimila dronom dramatični snimak u Nacionalnom parku Semenik-Kel Karasului, na granici Rumunije sa Srbijom, na kojem se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume na vrhu planine.

Semenik ima jednu od najvećih netaknutih šuma u Evropi i ljetos je uključen na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine.

Korneliu Sturza, iz ekološke grupe GEA Nera, izjavio je da je glavni problem neuspjeh nadležnog ministarstva da osmisli plan kojim bi se spriječila nelegalna sječa u parku.

„Tražili smo od Ministarstva za okolinu da riješi ovo još prije 13 godina“, kaže Sturza.

Služba šumskih čuvara Timisoara je navela da ima ovlaštenje samo da popravlja štetu uzrokovanu sječom, uglavnom kroz sađenje i kultivisanje mladića, ali ne i da zaustavlja nezakonitu sječu šume.

Aktivisti i rumunska opozicija mjesecima traže od vlade hitnu akciju u vezi sa parkom Semenik, pozivajući se na izvještaje lokalnih šetača i stranih turista o uništavanju drveća.

Ilegalna sječa šume je raširena u Rumuniji. Prošle godine bilo je 26 prijava dnevno u prosjeku, navodi organizacija “Greenpeace Romania”, što je državu koštalo 10,4 miliona dolara.

Građani su veoma aktivni u prijavljivanju štete, sa čak 42 posto udjela u svim izvještajima u 2016. godini.

Ove godine šumska služba Timisoara je zaplijenila količinu ilegalno posječenog drveća ekvivalentnu 85 punih kamiona, u vrijednosti od oko 252.000 dolara.

Rumunsko Ministarstvo za okolinu je u ovosedmičnom saopštenju navelo da je na Nacionalnom parku da osmisli plan i preda ga vladi na odobrenje.

Ministarstvo se složilo da dodijeli tim istražitelja.

(SB/Blic/BBC)

loading...
To Top