Lifestyle

SAMO BEZ PANIKE: Kad sunce ‘udari’ u glavu, ovo je prvo što morate uraditi…

 

Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tijela iznad 38.9 stepeni Celzijusovih. 

Kasnije mogu da se jave i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvjestica. Što treba da uradite ako vas, ili neku drugu osobu iz vaše okoline udari sunčanica?

Potražite hlad

Osobu koju je udarila sunčanica obavezno prvo sklonite u hlad ili još bolje rashlađenu prostoriju. Uklonite sve suvišno sa tijela, čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji dio vrata, prepone i/ili ispod pazuha. Suprotno uvriježenom mišljenju, osoba sa sunčanicom ne smije da se hladi alkoholom, jer će on prebrzo rashladiti tijelo, što može da dovede do opasne fluktuacije tjelesne temperature.

Neka miruje

Osoba koju je udarila sunčanica treba da leži, jer je kod nje moguća i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvijesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi).

Hidriratacija

Nadoknadite tečnost, ali ne prebrzo. Pijte zasoljenu vodu (jedna kašičica soli na decilitar vode). To će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem. Voda ne smije da se pije prebrzo kako bi se spriječila mogućnost doživljavanja šoka. Ako nemate slane vode, može da pomogne i obična.

Bez panike

Ostanite mirni. Osoba koju je udarila sunčanica može da uhvati panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osjećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela.

Masaža

Osobi sa sunčanicom lagano masirajte mišiće kako bi se pospiješila cirkulacija krvi. Grčevi u mišićima, naročito u listovima, takođe su rani simptomi sunčanice.

Pozovite pomoć

Zavisno od jačine i trajanja simptoma sunčanice, pozovite hitnu pomoć. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć.

(SB/Zadovoljna)

loading...
To Top