Misterije

Pronašli jezero ispod mora: Ko tu zaroni ne vraća se!

Naučnici su otkrili jezero koje nazivaju i “jaccuzijem očaja”.

“U Meksičkom zaljevu, ispod duboke morske površine skrilo se i jezero. Svatko ko pokuša ući u njega neizmjerno će patiti”, proročanski govori profesor Erik Cordes sa Univerziteta Temple. On je istraživao taj tzv. bazen koji još naziva i “jaccuzijem očaja” u naučnom časopisu “Oceanography”.

“Ovo je jezero jedna od najnevjerovatnijih stvari koje možemo pronaći u dubokom moru. Krenete na put prema dnu okeana i gledate u jezero ili rijeku koja teče, cijela scena izgleda kao da je s drugog svijeta”
, rekao je Cordes.

[sociallocker id=25218][/sociallocker]

Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodikovog sulfida, pa se stoga ne miješa s vodom okružjućeg mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju u njega (odnosno zarone), toksična koncentracija elemenata je vrlo vjerovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu preživjeti jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi. Za naučnike ovo je jezero poput dječjeg igrališta za njihova istraživanja, u kojem mogu istraživati kako određeni organizmi mogu preživjeti u tako ekstremnim uslovima, piše “Express“…

Haber.ba

loading...
To Top