Aktuelno

Prije tačno 35 godina u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre!

 

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine u Atini.

Agencije

U Sarajevu su na današnji dan prije 35 godina otvorene 14. zimske olimpijske igre.

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao je Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine u Atini. U konkurenciji su bili japanski Saporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Geteborg.

Osim sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.

Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Te 1984. godine učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.

Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer na sarajevsku olimpijadu su došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2,5 milijardi gledalaca.

Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Huan Antonio Samarana (Juan): “Doviđenja, drago Sarajevo!”

loading...
Comments
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top