Crna Hronika

Pet neuspješnih atentata na političare u 2018. godini!

 

 

Tokom 2018. godine desilo se nekoliko pokušaja atentata na političare širom svijeta, u kojima su korištene različite vrste naoružanja.

Bespilotna letjelica nije uspjela u atentatu na Madura

U augustu 2018. godine venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro preživio je atentat u kojem je korištena bespilotna letjelica koja je nosila eksploziv, ali je povrijeđeno sedam vojnika. Atentat se desio tokom vojne proslave na kojoj je Maduro držao govor povodom 81. godine od osnivanja venecuelanske vojske.

Maduro je za atentat optužio kolumbijskog predsjednika Huana Manuela Santosa, čija vlada je odbacila optužbe kao nesuvisle.

Reuters je objavio da je odgovornost za atentat preuzela jedna manje poznata opoziciona grupa.

Četrdeset osam sati nakon atentata, venecuelanske vlasti su uhapsile šest osoba koji su u domaćim medijima okarakterizirani kao teroristi i plaćene ubice.

Makron izbjegao pokušaj atentata noževima

U novembru je francuska policija objavila da je uhapsila šest osoba, među kojima je jedna žena. Grupa pripada ekstremnoj desnici, a osumnjičeni su da su planirali atentat na francuskog predsjednika Emanuela Makrona tokom proslave stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, i to „hladnim oružjem“.

Tokom istrage četvero je priznalo da su planirali atentat, a otkriven je i glavni organizator – biznismen u dobi od 62 godine.

Atentat na etiopskog premijera Abiya Ahmeda

Jedna je osoba poginula, a 132 su ozlijeđene u napadu bombom na politički skup u Etiopiji na kojemu je govorio premijer Abiy Ahmed u junu 2018.

Napad je izveden oko tri minute nakon što je premijer završio govor u središtu grada na trgu Meskel. Na skupu se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, a atentator je pokušao baciti bombu na binu na kojoj se nalazio Ahmed. Premijer je napad opisao kao neuspješan pokušaj snaga koje ne žele da se Etiopija ujedini.

Vrhovni tužilac Etiopije sredinom novembra, tokom konferencije za medije u Adis Abebi, rekao je da iza atentata stoje bivši visoki dužnosnici obavještajne službe Etiopije

Predsjedniku Zimbabvea bomba podmetnuta pod binu

Tokom govora na predizbornom skupu 23. juna tadašnji predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa preživio je napad na stadionu u gradu Bulawayu. Snimke sa stadiona prikazale su kako je u trenutku dok je Mnangagwa napuštao binu, eksplodirala naprava. Mnangagwa nije ozlijeđen, ali nekoliko visokih zvaničnika, među kojima i potpredsjednik Kembo Mohadi, jest. Mnangagwa je na vlast došao zbacivši s vlasti prethodnika Roberta Mugabea. Mnangagwa je u Bulawayu bio u okviru kampanje pored opće izbore.

Palestinski premijer preživio pokušaj atentata eksplozivnom napravom

U martu 2018. godine, snažna eksplozija pogodila je konvoj u kojem se nalazio palestinski premijer Rami Hamdallah dok je ulazio u Pojas Gaze, pri čemu je lakše ranjeno nekoliko ljudi. Eksplozivna naprava odjeknula je nedugo nakon što su Hamdallah i njegov konvoj prošli kontrolni punkt Beit Hanoun na granici s Izraelom u sjevernoj Gazi. Hamdallah je ostao nepovrijeđen, ali je pet drugih ljudi lakše povrijeđeno.

Neimenovani zvaničnici palestinskog rukovodstva iz Ramallaha za atentat su okrivile Hamas.

loading...
Comments
To Top