Lifestyle

OŽILJCI ZA CIJELI ŽIVOT: Raketa tinejdžeru eksplodirala u ruci!

Pedijatar kaže da je jako krvario, a ozljeda će mu definitivno promijeniti život. Također, stručnjak za prvu pomoć objašnjava kako reagirati kada nekome otpadne dio tijela…

 

Nepromišljena igra je neimenovanom tinejdžeru iz Sjeverne Amerike promijenila život, ali u negativnom smjeru. Izgubio je dva prsta i palac kada mu je raketa za vatromet eksplodirala u ruci. Rendgensku sliku njegove šake objavio je njegov pedijatar na Figure 1, internetskoj stranici na kojoj liječnici iz cijelog svijeta objavljuju fotografije i razmjenjuju svoja iskustva s kolegama.

– Izgubio je kažiprst, srednji prst i palac, a to ozljedu čini još razornijom jer ti prsti služe za hvatanje – objašnjava Joe Mulligan, šef odjela za edukaciju o pružanju prve pomoći u Red Crossu (Crvenom križu).

Pedijatar je uz objavljenu fotografiju prokomentirao “Još jedna ozljeda od vatrometa” i napisao kako je pacijent vrlo obilno krvario. Sreća u nesreći je ta što mladiću stradala ruka nije dominantna pa će mu život biti nešto lakši.

Pokušajte spasiti dijelove tijela

– U takvim slučajevima morate uzeti nešto čisto, poput komada tkanine i pritisnuti na ozlijeđeno područje kako bi zaustavili krvarenje – objašnjava Mulligan.

Dodao je kako je jako važno pokušati spasiti dijelove tijela koji su otpali, jer se ponekad mogu prišiti. U tom slučaju dio tijela se zamota u čisto platno pa stavi u plastičnu vrećicu, a zatim u posudu punu leda. Važno je ne stavljati dio tijela direktno na led.

– Iznenađujuće je koliko često ljudi zaboravljaju da je vatromet zapravo minijaturna eksplozija i da nikada nije dobro da se mladi igraju s njim – upozorava Mulligan.

I prskalice su opasne

No, nije samo vatromet opasnost, već i prskalice. Iako izgledaju bezazleno, prskalice gore na vrlo visokoj temperaturi, što je ekvivalent aparatu za zavarivanje – kaže u Royal Society for the Prevention of Accidents (ROSPA).

Preporuka je da se kod korištenja prskalica navuku rukavice, da se drži u visini ramena  i da se nikada ne daju u ruke djeci mlađoj od pet godina, prenosi Daily Mail.

24sata.hr

loading...
To Top