Jeste li znali?

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Ovako je Sarajevski list prije 120 godina pisao o sistemu obrazovanja u Švedskoj i Norveškoj!


„Po novom školskom zakonu u Švedskoj, koji je objavljen 10. marta, nastava je obavezna za svu djecu od 7. do 14. godine“

Dragan Golubović, iz sarajevskog Mediacentra, skoro svaki dan nas iznenadi postom na Facebooku koji je vezan za bogatu riznicu kuće u kojoj radi.

Tako je danas objavio tekst iz Sarajevskog lista, čiji je datum izlaska 11. novembar 1898. godine. Da ne kažemo da tada nije bilo…

„Po novom školskom zakonu u Švedskoj, koji je objavljen 10. marta, nastava je obavezna za svu djecu od 7.-14. godine. Djeca prvo idu u zabavišta Kleinsehuleni, u kojima se pripremaju za pravu osnovnu školu.

Sa svijem sirotne opštine mogu ustanoviti škole za sirotinju (Armenschulen), u kojima se uče najpotrebnije stvari; a osim ovoga mogu i više porodica osnivati porodične škole (Hausvaterschulen), u kojima djecu uče putujući učitelji, i svaki od njih ima pod sobom više ovih škola. Svi učitelji moraju svršili učiteljsku školu i položiti državni ispit.

U Norveškoj je prošle godine donesen nov zakon. Osnovnu školu uči svako dijete pet godina, pa poslije ovog jedni učenici idu u srednje, a drugi u gragjanske škole. Stari su jezici sa svijem izbačeni; u višim školama mjesto toga uvedena je gimnastika i ručni rad.

Svaka škola ima svog liječnika. Tjelesne kazne za žensku djecu zabranjene su a kod muškaraca se smiju primijeniti samo u slučaju vrlo velike nužde. Nijedno predavanje ne smije trajati više od 45 minuta“.

E, golemo…

(S.B.)

loading...
To Top