Luda planeta

„NJEŽNI DIV“: Ovo je najviši čovjek u zabilježenoj povijesti (FOTO)

On je rastao konstantno i to velikom brzinom. Rodio se kao beba prosječne visine, no tada je sve izmaklo kontroli. Već sa deset godina imao je visinu odraslog muškarca – 182 centimetara

Robert Wadlow iz SAD-a rodio 1918. godine, bio je visok 272 centimetra, a to mu je donijelo titulu najvišeg čovjeka u poznatoj povijesti svijeta. Zvali su ga “The Giant of Illinois” (Gigant Illinoisa) i Nježni div

Težio je 220 kilograma i živio je vrlo kratko – imao je svega 22 godine kada je umro. Umro je u snu zbog infekcije stopala.

On je rastao konstantno i to velikom brzinom – zbog poremećaja rada hipofize. Rodio se kao beba prosječne težine i visine od 3,7 kilograma no ubrzo je sve izmaklo kontroli. Već sa šest mjeseci imao je 13 kg, duplo više od svojih vršnjaka.

Već sa deset godina imao je visinu odraslog muškarca – 182 centimetara, a težio je 95 kilograma. Liječnici su mu dijagnozu postavili dvije godine kasnije kada mu je visina već bila veća od dva metra.

Bio je najstariji od petero djece i svu odjeću te obuću roditelji su morali posebno naručivati od krojača i postolara. Kada je odrastao, počeo je zarađivati na svojoj visini, putovao je i pokazivao se znatiželjnom puku. Zvali su ga “Nježni div”.

Pred kraj života morao je nositi proteze na nogama. One su i bile krivac za nastanak smrtonosne infekcije. Sahranili su ga u lijesu dugom tri metra i teškom 500 kilograma.

Pogledajte u videu kako je izgledao:

S.B.ba

loading...
Comments
To Top