Društvo

NEMA STRANCA DO BOSANCA”: Hrvatski novinari hvale igru mladog Amera Gojaka u Dinamu!

 

Amer Gojak, vezni igrač iz Bosne i Hercegovine u aktuelnoj sezoni u Dinamovih udarnih jedanaest stječe status zvijezde Modrih, piše Jutarnji list koji je s Gojakom objavio opširni razgovor predskazujući mu veliku nogometnu karjeru.

 

Sve je bilo na meni

Nama je pak jedan igrač najveće pozitivno iznenađenje. To je Amer Gojak (21), momak koji je iz sarajevskog Olimpica u sezoni 2014/15. stigao u plave dvore. Nije da nismo znali da je momak dobar nogometaš, vidjelo se to cijelo ovo vrijeme, ali ove sezone jednostavno je – “eksplodirao”. Plasirao se u udarnu momčad Modrih, a kad slažemo sastav prije bilo koje utakmice, onda on jednostavno nikad nije u pitanju. Kao logika nameće se da taj mladi reprezentativac BiH mora biti “unutra”. Toliko je dobar. Definitivno, on je budućnost Dinama, u njega se treba ulagati, vrijedi truda, na kraju će biti i – novca. Nećemo sad o transferima, ali Gojak će danas-sutra napuniti maksimirsku blagajnu do vrha.

 

Jučer smo popričali s mladom Dinamovom zvijezdom i prvo ga pitali je li se nadao da će ove sezone biti igrač u udarnih jedanaest Dinama?

Naravno da sam se nadao. Zapravo, bio sam uvjeren da ću se nametnuti treneru. Dobro sam odradio pripreme, pun sam samopouzdanja, ozljeda nema, a i lopta me sluša. I da tražim neki izgovor, ne bih ga mogao pronaći. Dakle, sve je bilo na meni, a kada je tako, onda mi je najlakše.

 

Koja je tajna, zašto igrate tako dobro?

Ne bih isticao sebe. Nisam takav tip. Mislim da su moje dobre igre plod rada cijele momčadi. Uvijek kolektiv izbacuje pojedinca. Nekada sam to ja, nekada netko drugi, a sve to su službi rezultata. Moram priznati da mi je gušt trenirati i igrati u ovom Dinamu. Sve se posložilo u ovoj sezoni, od atmosfere do forme. Od tribina koje su se počele puniti do dobre igre.

 

Koliko je na vaše dobre igre utjecao Nenad Bjelica?

Nije lako biti trener. Kada momčadi ide dobro, kada su rezultati pravi onda su zaslužni igrači. Kada krene po zlu, onda je prvi trener na meti. I zato me taj posao niti malo ne privlači za sada. Što se šefa tiče, nemam nikakvih zamjerki. Osjeti se da je bio igrač i da nas razumije. Nema povišenih tonove nego nameće autoritet znanja, a kada je tako, onda te momčad slijedi. Trener je uvelike zaslužan za ovu atmosferu koja nas prati i svakako najzaslužniji za dobre rezultate s kojima smo otvorili sezonu.

 

Je li se to nama samo čini, ali djelujete brže ove sezone, kao da ste postali brži, hitriji? I brže se rješavate lopte…

Godinu dana sam stariji, iskusniji pa i bolji. To je normalan proces. Nerado pričam o sebi, neka to čine drugi, ali dobro se osjećam i to se valjda vidi.

 

A kako će Dinamo protiv Fenerbahčea? Može li se u Maksimiru pobijediti poznati turski klub?

Uf… Kako bi bilo lijepo otvoriti skupinu pobjedom. To bi nas moglo gurnuti jako daleko. Iako, nećemo si lagati. Svjesni smo protiv koga igramo, kakav je Fener klub i koliko će truda trebati uložiti. A na kraju sve ovisi i o onom zrncu sreće koji je nedostajao protiv Young Boysa. Mislim da smo svi spremni i jedva čekamo tu utakmicu. Nadam se pred punim Maksimirom koji je zaslužio jednu veliku europsku pobjedu.

 

Ima li nade za proljeće u Europi?

Tu sam nekoliko sezona, a već mi je puna glava tog proljeća. Mogu si misliti kako je starijim igračima i našim navijačima. Time nam samo namećete imperativ i teret na leđa. Samo ću reći ovo. Bilo bi lijepo biti dijelom generacije koja će skinuti to prokletstvo Dinamova proljeća. Imamo kvalitetu, imamo samopouzdanja i sve je na nama.

 

Čujemo da ste dobri duh svlačionice, da ste glavni zabavljač, da momke zabavljate bosanskim humorom?

Pa i sami znati da u Dinamu vrijedi ona “nema stranca do Bosanca”. Drago mi je da me takvim smatraju jer sam takvog karaktera. Uvijek vedar i nasmijan. I ljudi to vide i osjete…. Ali, imam opasnu konkurenciju u svlačionici. Ima nas više tu i možda je u tome tajna dobre atmosfere u svlačionici.

 

Nego, isto tako čujemo da dobro pjevate pjesme Halida Bešlića? Je l’ to točno?

Volim se opustiti uz dobru glazbu, a gdje neću onda pjevati kralja Halida!

 

Tko bolje pjeva sevdah, vi ili Izet Hajrović?

Nismo još probali, ali neki duet bismo mogli napraviti, ha-ha, ha… Drago mi je zbog Izeta koji je dobro ušao u sezonu i pokazao klasu. Vidim ga ubrzo u reprezentaciji.

Imam sreću što sam blizu Prosinečkom

Sigurno sve vidi i Robert Prosinečki. Kad ćete debitirati za A vrstu BiH? Igrač iz prvog sastava Dinama mogao bi imati mjesto u rosteru? Barem na širem popisu? Već ste jednom dobili poziv, zar ne?

Niste prvi koji me to pita, ali ne znam što bih vam rekao. Nisu novine poligon za lansiranje u reprezentaciju, već travnjak. I sigurno me u reprezentaciju neće pozvati hvalospjev, nego dobra igra. Tako sam posložio stvari u glavi i time se vodim. Imam tu sreću što sam blizu izbornika koji sigurno prati svoj Dinamo. Vidi i mene i Hajrovića… Za sada sam u mladoj reprezentaciji, imam iskustvo iz one seniorske i sve je na meni da mi BiH bude pravilo, a ne iznimka.

 

Dobro ide Zmajevima, Prosinečki odlično radi zar ne?

Rezultat je jedino mjerilo rada izbornika. Imamo dvije uvodne pobjede na početku Lige nacija i vidi se da su svi u BiH zadovoljni. To je pravi pokazatelj rada Roberta Prosinečkog.

 

Mislite li da ćete igrati za BiH na Euru 2020. godine?

Ja se nadam. Nitko sretniji od mene ako se to dogodi. Uvijek su ovi prostori obilovali talentima. Pa vidite, uostalom, gdje je Hrvatska bila ovo ljeto. Dakle, kvaliteta postoji, a na nama je da to pokažemo i napokon odemo na veliki turnir. Siguran sam da je BiH tamo mjesto.

 

Najviše se družim s cimerom Olmom

 

Brine li se još uvijek o vašoj karijeri tata Ahmet ili imate menadžera?

Tata se brine o mojim poslovima i mislim da je to jedino normalno i ispravno. Iznimno smo povezani u obitelji, roditelji i brat često su u Zagrebu i time mi maksimalno olakšavaju ovu odvojenost od Sarajeva. Tati najviše vjerujem jer znam koliko je njemu stalo da uspijem u Dinamu.

 

S kime se najviše družite u Dinamu?

Sa svima sam dobar. Zaista nema suigrača s kojim imam neki loš odnos. No, logično je da se igrači generacijski grupiraju. Ovi stariji su ekipa za sebe, mi mlađi smo svoji. Najviše se družim s cimerom Olmom, ali volim baciti karte sa svima. U zadnje vrijeme udaramo po Unu. Svaki slobodni trenutak sjedamo za stol i kartamo. Najslabiji dobije čvrgu…

loading...
Comments
To Top