Aktuelno

MINISTAR ČAMPARA: Svi resursi su na raspolaganju za pronalaženje ubica!

 

Ulažemo maksimalne napore i radimo sve što je u našoj moći da pronađemo ubice i privedemo ih pravdi, kazao je za Vijesti.ba ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, govoreći o tragičnom događaju u Sarajevu i ubistvu dva policajca.

 

 

Čampara je izrazio saučešće porodicama stradalih policajaca.

“Radi se o gnusnom činu i zlodjelu. Uradićemo sve da se otkriju počinioci”, poručio je Čampara.

On je precizirao da su četiri tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo na terenu rade na slučaju, te da istragu vodi MUP KS, ali je Federalna uprava policije.

“Svi resursi su na raspolaganju za istragu, prije svega, forenzika i balistika, helikopterska jedinica i naši inspektori koji su na terenu”, precizirao je federalni ministar unutrašnjih poslova, te dodao da su u istragu uključene i druge agencije – OSA, Granična policija BiH, SIPA, te MUP RS-a.

Čampara je podsjetio da ovo nije prvi slučaj pucnjave na policajce, te uputio molbu građanima i policajcima za razumijevanje.

“Prije godinu dana imali smo situaciju kada su policajci uzvratili vatru. Ovaj put nisu uspjeli ni uzvratiti, nisu čak ni izašli iz auta, niti su upalili sirenu. U slučaju kada su policajci uzvratili vatru, čak i tužioci koji su vodili predmet bili su pod raznim istragama, unutrašnjim kontrolama, što demotiviše policajce na terenu i oni se s pravom ljute. Država mora pružiti maksimalnu podršku policajcima, koji jasno moraju raditi u skladu sa zakonom”, kazao je Čampara.

Kako je istakao, policajce treba nagraditi, a ne demotivisati ih na način da moraju davati izjave radi unutrašnjih kontrola.

“Kod policajaca se pojavljuje opravdan gnjev i nezadovoljstvo, naročito jer stradaju njihove kolege”, naveo je Čampara.

 

(S.B.)

loading...
Comments
To Top