Svaštara

KUSTURICA OPET BULAZNI: ‘Kada bih postao musliman, molio bih se bogu na srpskom… Mišljenja smo ipak da se ovakvi izrodi i ne mole Bogu!

 

Kada bih postao musliman, kao i svi Bošnjaci, molio bih se bogu na srpskom i to bi bilo skandalozno. Mislim da bi onda sarajevski intelektualci koji su dostojanstveno potiskivali potrebu da me linčuju, imali potpuno pravo da to učine. Ja bih im to prvi predložio…, kaže Kusturica

 

Kada su, svojevremeno, poslali Emiru Kusturici upitnik za enciklopediju “Ko je ko u Bošnjaka”, on se zapitao zašto takav naslov knjige koja nastaje u gradu gdje su toliki rodoljubi stradali za multietničku Bosnu. Zašto se knjiga ne zove “Ko je ko u Bosni i Hercegovini”? – piše Nedeljnik.

A onda je dao i odgovor zašto se on tu ne može upisati:

“Ispred mene bi se ispriječila jezička barijera. Teško je zamisliti Bošnjaka koji govori srpski, a srpski je moj maternji jezik. Kada bih zanemario jezičku barijeru, jer današnja evropska ideja nije vezana za naciju nego za ideju regije, i kada bih pošao idejom religije, a to je ovdje običaj, stvar sa mojom nacijom bi dobila dramatične oblike. Kada bih postao religiozan, a to u mojim godinama može da se desi, dakle kada bih postao musliman, kao i svi Bošnjaci, molio bih se bogu na srpskom i to bi bilo skandalozno. Mislim da bi onda sarajevski intelektualci koji su dostojanstveno potiskivali potrebu da me linčuju, imali potpuno pravo da to učine. Ja bih im to prvi predložio…”

U novom broju srbijanskog političkog magazina provokativni reditelj objavljuje svoje dnevničke zapise o globalizaciji, Istoku i Zapadu, promjenama u društvu, svijetu, čovječanstvu…

kusturica-nedeljnik

loading...
Comments
To Top