Crna Hronika

Još 30 tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije!

 

U pripremi je još 30 tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije i seksualnog nasilja, ali i brojne tužbe koje se odnose na druga teška krivična djela koja su navodno počinili predstavnici crkve.

Kako piše boegradski list Danas, i ove tužbe biće podnijete sudu u Londonu, istom sudu koji je nedavno ovjerio šest tužbi u kojima se SPC tereti zbog seksualnog zlostavljanja i pedofilije. Obimna dokumentacija zahtijeva detaljnu pripremu tako da se za sada ne zna kada će biti podnijete.

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali je šest tužitelja – dva đakona i dvije žene, kao i porodica 19-ogodišnjeg polaznika sjemeništa Milića Blaževića, koji je preminuo 1999. godine, pravdu zatražilo u Velikoj Britaniji, pošto smatraju da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Sveštenik Bojan Jovanović, koji godinama ukazuje na dešavanja u SPC, a čiju su priču crkveni velikodostojnici potvrdili više puta u javnosti, poput patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, ističe za Danas da se godinama vodi “epska bitka koja u ovom stanju u kom se nalazi naše društvo nikad ne bi imala valjani epilog jer je to borba protiv sistema koji jedino poštuje zakon ćutanja i zataškavanja i koji nesumnjivo ima podršku ljudi iz vlasti”.

“Umjesto da su pravosuđe, SPC, pa i sama država uzeli u zaštitu žrtve, oni su se na njih obrušili pokušavajući da ih predstave kao strane plaćenike koji hoće da ruše SPC i sam državni poredak, pa ih prepuštaju korumpiranoj birokratiji koja se trudila da sve zataška”, navodi Jovanović. Prema njegovim riječima, ugledni beogradski advokati, pravnici i profesori uradili su vještačenje i utvrdili brojne propuste koje je država namjerno napravila i time stala na stranu prestupnika.

Upitan zašto je tužbama obuhvaćena cijela crkva, a ne samo sveštenici za koje se tvrdi da su vršili ova krivična djela, on kaže da je tužena SPC jer je “decenijama znala i tolerisala ove ne tako sporadične pojave, a sve istrage koje su vođene i za koje je država i te kako znala služile su da se slučajevi zataškaju”. Jovanović navodi da je u svim istragama učestvovao sadašnji patrijarh.

“Država staje svjesno na stranu SPC, jer od te ustanove očekuje podršku za buduće teške odluke koje se pred Srbiju stavljaju, počev od priznanja Kosova, pa nadalje, a sada kada je slučaj van domašaja telefona i burazerskih dogovora, pravda će konačno biti ispunjena”, zaključuje Jovanović.

Inače, Jovanović je još 2015. godine u javnost izašao sa tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dječake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je još u toku. Također, majka studenta sjemeništa Milića Božinovića tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izveštaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima. Vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić bio je optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Jedan 24-ogodišnjak je 2013. godine izjavio za “Vranjske novine” da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom devet godina.

SPC nije dala nikakav komentar.

loading...
Comments
To Top