Aktuelno

IZBORI U BiH 2018: CIK iznio nove podatke,znatno veća izlaznost u RS-u, registrirano 8 incidenata!

 

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas u 17 sati u Sarajevu su održali još jednu press konferenciju na kojoj je objavljen presjek stanja na biračkim mjestima u našoj zemlji, do 15 sati.

To je saopćio Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije.

U FBiH je do 15 sati izašlo 34,65 odsto, u RS 41,81 posto registriranih glasača, dok je u Distriktu Brčkom izlaznost 32,36.

Petrić je rekao da se izborni proces odvija mirno i dostojanstveno.

U FBiH su se desila četiri incidenta, koja su riješena. Isto toliko incidenata se desilo na teritoriji RS, prema informacijama MUP-a RS. Tri su, kako je Petrić rekao, zanemarljiva, dok je na jednom biračkom mjestu u Bijeljini zaustavljeno glasanje na više od sat vremena.

 

Petrić je izdvojio općine s najvećom izlaznošću građana na izbore:

Istočni Drvar – izlaznost 62 posto
Ribnik – 51%
Banovići – 58%
Kupres RS – 50%
Šekovići – 50%
Han Pijesak – 50%
Istočna Ilidža – 55%
Istočni Stari Grad – 59%
Trnovo – 58%
Kalinovik – 65%
Gacko – 56%
Ljubinje – 52%
Berkovići – 57%
Stolac – 55%

“I na ovim izborima, kao i na drugim, ima onih koji pokušavaju lobirati za određene strane na izborima, ali to se identificira – recimo, upravo je u Brčkom prijavljeno lobiranje, ali policija već radi svoj posao”, odgovorio je na novinarsko pitanje o izbornim nepravilnostima.

 

Na pitanje o gužvama na biračkim mjestima, odgovorio je:”Može biti i sporost u glasanju, može biti veća zainteresiranost. Mi smo primijetili da se ljudi malo duže zadržavaju na glasačkom mjestu, ali članovi biračkih odbora to bi trebali riješiti i malo ubrzati spore glasače. Ono što je nedopustivo jeste to da se glasačima kaže da dođe da glasaju kasnije. Ja se izvinjavam svima kojima je to rečeno – do 19 sati ko dođe na glasačko mjesto, moći će glasati, bez obzira kakva gužva bila.”

loading...
Comments
To Top