Svijet

CRVENI KRIŽ U CENTRU SKANDALA: Epidemiju smrtonosne bolesti iskoristili za prljavo bogaćenje!

Iz Crvenog križa/krsta je potvrđeno da je više od pet miliona dolara sredstava za humanitarne potrebe izgubljeno zbog prevara i korupcije tokom epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Revizori su otkrili prenapuhane cijene materijala i zaliha, plate za nepostojeće humanitarne radnike i lažne potvrde o carinjenju, izvještava BBC.

Ebola, koja je bjesnila u periodu 2014.-2016. godine, uzela je najmanje 10.000 života.

Borba s ovom bolešću je podrazumijevala ogromnu humanitarnu operaciju koja je koštala stotine miliona dolara.

Nakon što se ebola proširila po Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji, Federacija Crvenog križa u Ženevi je novčane donacije slala društvima Crvenog križa u svakoj od tih zemalja, ukupno 100 miliona dolara.

Istragom revizora Crvenog križa je otkriveno da je u Liberiji nestalo 2,7 miliona dolara zbog lažno navedenih previsokih cijena materijala i zaliha ili zbog plata za nepostojeće radnike.

U Sierra Leoneu osoblje Crvenog križa je navodno sarađivalo s lokalnim bankarima kako bi ukrali više od dva miliona dolara, dok je u Gvineji, gdje se istraga još uvijek provodi, oko jedan milion dolara nestao u lažnim potvrdama o carinjenju.

Iz Crvenog križa u Ženevi su za BBC kazali da se duboko izvinjavaju zbog ovih gubitaka, te dodaju da je ova organizacija uvela strožija financijska pravila i da će kazniti svakog uposlenika Crvenog križa koji je umiješan u ovaj skandal, prenosi Fena.

Preuzeto

loading...
To Top