Aktuelno

CRNA GORA SE NE ŠALI: Ko ne ustane na “Oj, svijetla majska zoro”, plaća 2.000 eura kazne!

 

Hoće li zakon koji predviđa kaznu od 300 do 2. 000 evra plaćaju svi koji ne budu ustajali tokom intoniranja crnogorske himne “Oj, svijetla majska zoro”, ukoliko bude prihvaćen, prevaspitati dio građana koji ne poštuju tu himnu, zavisi, opšta je ocjena, od toga koja će strana biti upornija, ali je jedinstven stav da državni simboli moraju da se poštuju i da sili tu nema mjesta.

 

 

Heraldičar Dragomir Acović objašnjava da pitanje simbola jedne zemlje zadire u suštinu nečega što se podrazumijeva kao pitanje identiteta, ali da se kaznenim sistemom ne mogu natjerati ljudi da nešto poštuju i prihvate.

“To možete da uradite i sprovodete uz primjenu sile, ali je pitanje koliko će to da vas košta i koliko će ko moći da izdrži, odnosno koja će strana biti upornija”, navodi Acović za Tanjug.

Smatra da je od sile mnogo efikasniji društveni i javni ostrakizam, odnosno da osoba koja izražava nepoštovanje prema državnim simbolima doživljava javni ukor i prezir od strane sugrađana.

“Sećamo se kada je fudbaler koji nije bio etnički Srbin (Adem Ljajić) odbio da peva himnu na utakmici, reakcija tada nije bila ni novčana ni zatvorska kazna, već je to bilo izražavanje nezadovoljstva i negodovanja suigrača i navijača i to je legitimno”, objašnjava Acović.

On jedan od razloga za nepoštovanje crnogorske himne vidi u načinu na koji je ona usvojena i proglašena, kao i to je što se u njoj nalaze dve strofe čiji je autor Sekula Drljević, crnogorski fašista i zastupnik teze da su Crnogorci zapravo Hrvati, te da je moguće da se zbog toga dio građana oseća nezadovoljno i ne želi da u toj verziji poštuje himnu.

I mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji kaže da je jedanput i on ustao prilikom intoniranja himne jer je smatrao da je to pristojno, kao argument zbog koga razume zašto jedan dobar deo crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu, navodi Drljevića.

“Ovo je na neki način himna Sekule Drljevića. Sekula Drljević je omražena ličnost. Ova himna je prvi put pevana u Staroj Gradiški kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira”, istakao je Amfilohije”.

On zamjera crnogorskom premijeru Dušku Markoviću što, kako kaže, poziva građane da prijavljuju one koji ne ustaju prilikom intoniranja.

Crnogorski politički analitičar Igor Damjanović takođe smatra da je problem to što narod u Crnoj Gori punih 13 godina nije prihvatio himnu u kojoj je dio teksta Sekule Drljevića, najsramnije ličnosti crnogorske istorije.

“S obzirom da je crnogorska vlast za stihove himne odabrala delo jednog fašiste, ne treba da čudi što i njihovo poštovanje nameće zakonima koji u sebi sadrže fašističke odredbe”, kaže Damjanović.

Crnogorski premijer je, obrazlažući razloge za pooštrene sankcije, naveo da gotovo nema nijedne države na svijetu koja na takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole i da se na sličan način ponašaju Srbija, BiH, Slovenija, Hrvatska.

Direktor Jukoma Milan Antonijević smatra da krivični zakonik u Srbiji, a i u regionu, omalovažava državne simbole, himnu i neke druge zaštićene simbole državnosti, ali da vid kažnjavanja kao u Crnoj Gori ne može naići na opravdanje.

Naročito, kako kaže, ne može naići na opravdanje u sredinama koje su multietničke, u kojima postoje određeni nasljeđeni problemi i mogućnost sukoba.

Antonijević smatra da je potrebna jasna i šira rasprava u okviru crnogorskog društva o tome šta su namjere takvog kažnjavanja i zbog čega se ono uvodi, kao i oko pitanja na koji način bi se taj zakon sprovodio.

Govoreći o poštovanju državnih simbola u Srbiji, Antonijević je kazao da postoji krivično dijelo nepoštovanja državnih simbola, i da nema većih problema u sprovođenju zakona.

“Jer ukoliko se ide ka preteranoj zaštiti mogu se izazvati kontraefekti. Zaštita u Srbiji uređena je na jasan način koji može da se kvalitetno sprovodi i mislim da tu nema potrebe za nekim većim izmenama”, naveo je Antonijević.

Crnogorska vlada usvojila je prošle sedmice prijedlog Zakona o državnim simbolima, kojim je, između ostalog, predviđeno da građani koji ne ustanu tokom himne mogu biti kažnjeni kaznom od 300 do 2.000 evra.

Generalna proba za opravdanost uvođenja strogih sankcija za nepoštovanje crnogorske himne mogla bi biti odigrana večeras, na podgoričkom stadionu gdje se prvi put sastaju fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore uz intoniranje himni “Bože pravde” i “Oj svijetla majska zoro”…

 

Slobodna bosna.ba

loading...
Comments
To Top