Aktuelno

Četnici u Višegradu pjevaju: ‘Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina’!

 

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu obilježavaju godišnjicu hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

Četnici su se u nedjelju ujutro postrojili u centru Višegadu, odakle se čula pjesma „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.“

Predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić optužila je državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića “jer nije reagirao na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.”

„Znači li to da Mektić podržava okupljanje onih koji su činili zločine, među njima i zločine u Višegradu gdje se četnici danas okupljaju nesmetano “ izjavila je Hasečić za Patriju, istovremeno upozoravajući na propuste i direktora Granične policije BiH Zorana Galića “jer nije spriječio ulazak četnika u BiH.”

„Kako je uopće moguće da četnici, u četničkim uniforma, pređu državnu granicu Bosne i Hercegovine“, rekla je Hasečić.

Eto, recimo na mjestu gdje se danas postrojavaju četničke bradonje, njihovi ideološki (i familijarni preci) su 1943. godine, baš tu, baš negdje u ovo vrijeme na Višegradskoj ćupriji, ubili čak desetero djece i suprugu Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu.

Pazite ovo, ubili su mu pet sinova i pet kćeri. A onda po damarima krvavog povijesnog kontinuiteta, od petero djece iz drugog braka, četnici su mu 1992. ubili još troje djece, koja su nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu.

Dakle, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem klanju) četnici su Hasanu ubili trinaestero djece i suprugu.

Malo li je za jednu porodicu?!

Eto, tu na tim kostima, danas se četnici postrojavaju i pjevaju biće opet pakao i krvava Drina! Slobodno i legalno.

Malo li je Gospode???

#

Crkva se ne odriče četnika: Na brdima iznad Višegrada služen parastos Draži Mihailoviću

Da se Srpska pravoslavna crkva ne misli odricati fašističke prošlosti posljednjeg, a niti Drugog svjetskog rata, pokazuje današnji parastos na brdima pokraj Višegrada, a koji je održan u “čast” Draži Mihailoviću.
Parastos je obavljen pred nekoliko stotina četnika i njihovih simpatizera, uz vodstvo nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve, na mjestu gdje je 13. marta 1945. godine uhapšen četnički vođa i ratni zločinac Mihailović.

On je, zajedno sa pripadnicima četničkog pokreta, za vrijeme Drugog svjetskog rata i tadašnjeg sukoba u Srbiji i BiH naredio i učestvovao u pokolju lokalnog muslimanskog stanovništva s namjerom da ga u postpunosti ukloni.

Pedeset godina kasnije, poklonici te fašističke ideologije ponovili su namjere i radnje svojih idola kreiravši gotovo etnički čistu istočnu Bosnu, dok su većinski bošnjačkim mjestima, uključujući Višegrad, u potpunosti promijenili viševijekovni identitet.

Parastos je bio samo dio cjelodnevnog četničkog praznika popraćen pjesmama o krvavoj Drini i tvrdnjama kako su ravnogorci bili “antifašisti na strani demokratije”.

Povratnici u ovaj dio Bosne i Hercegovine večeras neće mirno spavati zbog činjenice da se aveti crne historije bošnjačkog, ali i srpskog naroda, ponovo bude u dolini rijeke Drine. Nekažnjeno.

loading...
Comments
To Top