Aktuelno

Blagić: Poručili smo policiji da idu na Kosovo, a ne da ovdje dižu ruke na nas!

 

Stefan Blagić, predsjednik udruženja ReStart Srpska, gostujući na televiziji N1 govorio je o jučerašnjim protestima i hapšenjima u Banjoj Luci.

-Iza mene, iza nas, je jedna neprospavana noć. Jučer smo blizu 12 sati stajali na zimi. Međutim, neki u tim protestima bili su lišeni slobode. Ja smatram da ono što se desilo jučer je jedna posljedica nečeg što svoj korijen nosi već devet mjeseci, a to je nerazjašnjeno ubistvo Davida Dragičevića. Sinoć smo čuli predsjednicu Cvijanović kako kaže da su morali to uraditi jer institucije moraju da reaguju – poručio je Blagić u razgovoru za N1.

On je upitao vlasti zašto, ako su već morali reagovati, nisu otkrili ubice Davida Dragičevića.

-Zašto reagiraju nakon 300 dana, gdje su bili? Zbog toga čemo uraditi jedan neobičan potez, ReStart će podnijeti krivičnu prijavu protiv svih odgovornih koji su dopustili da ljudi protestuju 300 dana na Trgu Krajine ako to nije bilo u skladu sa zakonom. Podnijet ćemo i krivične prijave protiv odgovornih i u komunalnoj policiji koji su dozvolili da “Davidovo srce” bude na Trgu ovih 300 dana i što ga nisu sklonili. Institucije u svakom slučaju će morati da odgovaraju, htjele one to ili ne – poručio je Blagić.

U vezi sa protestima koji su najavljeni za danas u 18 sati, Blagić je rekao:

-Davor Dragičević je jedina osoba u ovom trenutku koja ima kredibilitet da kaže šta da se radi. Definitivno je situacija u Banjoj Luci veoma, veoma napeta što je razumljivo s obzirom na jučerašnja dešavanja. Dosta toga će zavisiti od Davora i onoga što on odluči. Ako ima imalo pameti i mozga u ovoj zemlji i institucijama, nadam se da će on biti pušten već danas – rekao je Blagić jutros prije nego je Dragičević i pušten na slobodu.

Dodao je i sljedeće:

-Crkva jeste jedno simbolično mjesto (sinoć su građani bili ispred crkve). Došli smo tamo, pjevali bivšu himnu Republike Srpske, a danas himnu Srbije. Poručili smo policiji da ako hoće već da se biju, da učestvuju u nekim fizičkim obračunima, da je bolje da idu na Kosovo nego da ovdje dižu ruke na nas koji devet mjeseci protestujemo. Ako žele da pokazuju to svoje srpstvo zajedno sa Miloradom Dodikom može da ga pokaže na Kosovu – naveo je Blagić.

Izvor: N1

loading...
Comments
To Top