Aktuelno

Australski terorista do dolaska pred džamiju slušao četničku pjesmu “Karadžiću, vodi Srbe svoje”!

 

Australski ekstremist Brenton Tarrant objavio je snimak vožnje do džamije Al Noor na Novom Zelandu, u kojoj je izvršio teroristički napad.
Na snimku koji traje 6 minuta i 37 sekundi čuje se da je terorista sve do dolaska pred džamiju Al Noor slušao četničku pjesmu “Karadžiću vodi Srbe svoje”.

#

“Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci. Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci. Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje. Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje”, glase riječi četničke pjesme.

Nekoliko napadača ubilo je najmanje 40 osoba u napadu na džamije Al Noor i Linwood u Novom Zelandu. Policija je uhapsila tri muškarca i jednu ženu, a mediji prenose da je navodno u automobilima pronađena i određena količina eksploziva.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je da detalji još nisu jasni, ali okarakterisala je ovaj napad kao teroristički.

  link za video  /blob:https://www.telegraf.rs/f9ddfa91-4c5e-439f-adbf-acfa40299672

 

Šesnaest minuta ubijanja uživo na Facebooku

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarrantu, ali ga je Facebook ubrzo obrisao.

Jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu prenosio je uživo putem Facebooka kako puca na vjernike.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarrantu, ali ga je Facebook ubrzo obrisao.

Snimak je napravljen očigledno preko kamere koju je nosio na glavi.

On pokazuje muškarca kako se u borbenoj vojnoj opremi vozi do džamije Masjid Al Noor u centru Christchurcha.

Pošto je parkirao vozilo, uzima jednu od više pušaka iz kola i ulazi u džamiju.

Sistematsko pucanje u tijela
Zatim, približivši se vratima, počinje pucati.

Na snimcima se vidi kako je ovaj muškarac proveo u džamiji nekoliko minuta, mijenjajući municiju nekoliko puta.

U jednom trenutku izlazi iz džamije da uzme još jedno oružje iz automobila, puca na ljude na ulici, a zatim se vraća i sistematski puca u tijela.

Zatim odlazi, pucajući u još jednu prolaznicu na ulici, prije nego što se odvezao svojim automobilom, ispalivši još jedan hitac kroz prozor.

Policija je saopćila da radi na tome da ukloni snimak sa Interneta.

Oglasio se i Facebook, navodeći da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima.

Manifesto objavljen prije napada
Na snimku se, također, može vidjeti da su na oružju ispisana imena i godine – imena napadača na džamije u Italiji i Kanadi, te na ćirilici imena Miloša Obilića, Nikole Vujoševića, bitke na Ivankovcu te drugih srpskih, crnogorskih i bugarskih ustanika protiv Osmanskog carstva.

Brenton Tarrant je objavio na internetu i manifesto od 37 stranica prije napada, objavljujući svoje namjere.

U njemu navodi da se radi o “terorističkom napadu”.

U manifestu piše da je planirao napad dvije godine te da je putovao u Christchurch kako bi trenirao prije nego što je odlučio da mu ovaj grad bude meta.

Tarrant navodi da njegova politička inspiracija dolazi od američkog konzervativnog komentatora Candace Owensa, koji je pristalica aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i često kritizira pokret Black Lives Matter.

‘Ja sam samo običan bijelac’
Tarrant je, također, sebe opisao kao fašistu i pristalicu Oswalda Mosleyja, britanskog političara koji je postao lider Britanske unije fašista tokom 30-ih godina prošlog stoljeća.

“Ja sam samo običan bijelac, imam 28 godina. Rođen sam u Australiji, u radničkoj klasi, u porodici s malim primanjima. Roditelji su mi škotskog, irskog i engleskog porijekla. Imao sam obično djetinjstvo, bez velikih problema. Malo me interesiralo obrazovanje tokom školovanja, jedva sam dobio prolazne ocjene. Nisam išao na univerzitet, jer nisam imao interesa za ono što se nudilo. Radio sam kratko vrijeme prije nego što sam nešto investirao u Bitconnect, onda sam koristio taj novac da putujem… Ja sam samo obični bijelac, iz obične porodice, koji se odlučio zauzeti kako bi osigurao budućnost za svoje ljude.”

Izvor: Agencije

 

Brenton Tarrant je sebe snimao kako puca na džamiju, a uz to je na internetu objavio svoj manifest u kojem navodi razloge za napad.

Strahuje se da su deseci osoba ubijeni nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ličnosti Srbije i Crne Gore.

Na videu se, također, moglo čuti kako ubica u autu sluša muziku “Karadžiću vodi Srbe svoje…”

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28) te da je on jedan od četiri privedene osobe.

On je uživo prenosio napad na Facebooku i taj sadržaj objavio na Instagramu.

Snimak na Facebooku

U petak je objavljen video na Facebook Live koji je pokazao napadača u krvavom pohodu na džamiju.

Video je napravio profil “Brenton Tarrant 9”, kako pokazuje vidljiva URL adresa.

Uznemirujući 17-minutni video pokazuje napadača u autu prije napada, pa sve do bijega u automobil poslije.

Washington Times je imao uvid u 75 sekundi snimka prije nego je obrisan.

Taj segment pokazuje snimak ulaska na lokaciju koja se podudara s ranijim snimcima džamije Al Noor.

Snimak pokazuje oružje kao da je riječ o igrici “iz prvog lica”.

Potom se vidi pucnjava te pogibije i ranjavanja osoba.

Policijski apel

Iz Facebooka navode kako su uklonili videosnimak, kao i da uklanjaju sav sadržaj kojim se slavi napadač.

“Policija je svjesna kako postoji veoma potresan snimak incidenta u Christchurchu i kako se on dijeli na internetu. Pozivamo sve da ga ne dijele i radimo na njegovom uklanjanju”, navode iz policije.

Užasni dokument

Tarrant je sebe snimao kako puca na džamiju Al Noor u Christchurchu, a uz to je na internetu objavio i svoj manifest u kojem navodi razloge za napad.

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao “običnog bijelca”, kako je rođen “u radničkoj klasi, u porodici s malim prihodima”, te kako je “odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu”.

Napisao je da je izveo napad kako bi “direktno smanjio imigracione stope u evropskim državama”.

On je, kako dalje piše, “želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće NIKADA pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude”.

Nije originalni izbor mete

Tarrant navodi kako je napad planirao dvije godine te kako je lokaciju odabrao prije tri mjeseca.

Dodaje kako Novi Zeland nije “originalan izbor za napad”, ali ga je opisao kao “bogatog metama kao bilo gdje na Zapadu”.

“Napad na Novom Zelandu privući će pažnju istini o napadu na našu civilizaciju, kako nigdje na svijetu nije sigurno, kako su osvajači u svim našim zemljama i nigdje nije sigurno od masovnog useljavanja”, piše napadač i tvrdi kako predstavlja “milione Evropljana i drugih etnonacionalista”.

“Moramo osigurati postojanje našeg naroda i budućnost naše djece.”

Opisao je napad kao “osvetu osvajačima za stotine hiljada ubijenih uslijed stranih invazija na evropske zemlje u historiji, za porobljavanje miliona Evropljana koje su muslimanski osvajači kao roblje odveli te za hiljade evropskih života izgubljenih u napadima u evropskim zemljama.”

Također je naveo kako vrši osvetu i za Ebbu Akerlund, 11-godišnju djevojčicu koja je ubijena u napadu 2017. godine u švedskom Štokholmu.

Ovaj napad u Švedskoj u manifestu Tarrant opisuje kao “prvi događaj” koji ga je inspirirao za napad, naročito smrt djevojčice.

Ne osjeća žaljenje

“Njena smrt od ruku osvajača, nedostojanstvo njenog nasilnog ubistva i moja nemogućnost da to zaustavim probili su se kroz moj cinizam kao malj. Više nisam mogao ignorirati napade”, nastavlja i dodaje kako ga je za napad inspirirao i put u Francusku 2017. godine.

“Godinama sam slušao i čitao o invaziji na Francusku koju su izvršili ne-bijelci, mislio sam kako su ove glasine i priče pretjerivanja. Kada sam stigao tamo, vidio sam kako je to sve ne samo istina, već duboko potcijenjeno stanje.”

Tarrant piše kako ne osjeća žaljenje za napad.

“Samo bih volio da sam ubio više osvajača, ali i izdajica”, navodi.

(Vijesti.ba / Al Jazeera)

 

ইয়া আল্লাহ্ আপনি মজলুমদের সহায় হোন 😢😢May Allah help the oppressed.The number of dead is 40 innocent Muslims 😔

Posted by Aarif Rahman on Thursday, March 14, 2019

 

 

loading...
Comments
To Top