Jeste li znali?

AMERIČKI MAGAZIN ‘THE HILL’: ‘Dodik je proruski populista koji igra opasnu igru za Kremlj’!

 

Zapadni saveznici Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni da njihov utjecaj u BiH i široj regiji polako slabi, piše Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH iz Washingtona, a u tekstu koji je objavio internet magazin The Hill.

– Nakon što su vodeću poziciju predali Evropskoj uniji, SAD su dozvolile silama kao što su Kina i Rusija da se bore za utjecaj u jugoistočnoj Evropi. Kina i Rusija mogu u novoj demokratiji kakva je u BiH, svoj utjecaj na ekonomiju i sigurnost, provoditi bez mnogo protivljenja Zapada – ističe ona u autorskom tekstu objavljenom povodom 26. godišnjice referenduma o nezavisnosti BiH.

Ona pominje kineski razvojni projekt „Put i pojas“, te iznosi činjenicu da su u regiji povećane investicije iz te države, iako su često snažno podržane državnim subvencijama.

– Jačajući svoj utjecaj na države koje teže ka EU, kao što su BiH, Srbija i Makedonija, Kina pokušava dobiti mjesto za EU stolom – ističe ona.

Dok Kina stvara ekonomski utjecaj, Rusija se okrenula vojnom. Uplitanje Moskve u izbore nije ograničeno samo na SAD, Ukrajinu ili Siriju.

– Kremlj igra veoma opasnu igru kroz ulogu proruskog populiste Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS – piše u tekstu.

Dodik, kako je navedeno u tekstu “negator genocida koji se nalazi pod sankcijama SAD-a”, uspostavio je posebne odnose s Kremljom. Delkić pominje i kupovinu dugih cijevi za policiju RS, te podsjeća da su se ruski dobrovoljci borili na strani RS-a tokom agresije na BiH.

Ona ističe da je u Državnoj odbrambenoj strategiji SAD-a zaključeno kako su Kina i Rusija glavni izazovi za sigurnost i interese SAD-a.

– Nigdje to nije više vidljivo nego u BiH, gdje je brz i strateški snažan odgovor SAD-a imperativ. Kao što je rekao senator John McCain, ako ignoriramo ovaj region činimo to na svoju štetu – navela je Delkić.

Preuzeto

loading...
To Top